НАЧАЛО / Породи / Английски Мастиф

Английски Мастиф

mastivТялото на мастифа е масивно, дълго, широко с добре изразени мускули. Добре развити мускули на слепоочията и бузите. Муцуната е къса като дължината й се отнася към цялата глава и лицето като 1 към 3. Главата трябва да изглежда квадратна от всички ъли. Козината им е къса, гъста и лъскава. Цветът и може да е оранжево-розов, светлобежов или на пръски в комбинация с другите два. Нормалният размер на Мастифа е около 75см и 80-90кг ,но много Mастифи надхвърлят 100 кг .
Мастифа е гордо и лоялно куче, изключително интелигентно, голям куражлия и има приятна външност. Известен е особено със своята бдителност – оставен да охранява определен обект през нощта, го обикаля на равни интервали, като не допуска никого да се доближи до поверената му територия. Мастифите са едри, но изключително добродушни.Те никога не бързат,а предпочитат да вървят бавно. От важно значение, за правилното развитието на породата е, ранното осигуряване на социалана среда, за да бъде вашето кученце стабилно и уверено. Тези кучета имат нужда от ефективна тренировка, затова породата е по подходяща за отглеждане от стопани, които имат придобит опит в отглеждането и дресирането на кучета.
Когато става дума за непознати много от породата ще са изключително приветливи и гостоприемни.
Всичко, което е необходимо, за да запазите козината в отлично състояние е от време на време да я сресвате с гребен.
Продължителност на живот при Английския мастиф е около 5 – 10 гидини, което е доста по – малко в сравнение с други породи. Възможни здравословни проблеми са: удар, епилепсия, гръбначни проблеми, проблеми с очите, проблеми със сърцето.
В своята история Мастифите били използвани като” гладиатори “, които се биели с мечки, лъвове и други животни.